NEWS - 27.07.2013

"Leśne podchody na tropie przygody".

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   Planując tegoroczne podchody nie spodziewaliśmy się takich upałów, które w znacznym stopniu wpłynęły zarówno na organizację jak i przebieg imprezy. Podstawowym wyzwaniem stało się zabezpieczenie uczestnikom napojów na trasie. W sobotę 27 lipca 2013r, przed godz. 10:00, na małej plaży w Kęszycy Leśnej zebrali się uczestnicy podchodów. Ze względu na obrane przez organizatorów dwie trasy, wzdłuż Strugi Jeziornej, trasy o różnej długości i skali trudności, uczestników podzielono na dwie grupy wiekowe:
- grupa młodsza do 9 lat, dla której trasa nr 1 (krótsza) biegła prawym brzegiem   Strugi, od strony Kęszycy Leśnej
- grupa starsza od 10 lat wzwyż, której trasa nr 2 również przebiegała przez   dukty leśne, ale po prawej stronie Strugi.
Dzieciakom z grupy młodszej towarzyszyły osoby dorosłe. Po rozegraniu na plaży konkurencji sprawnościowych oraz na „ refleks” grupy ruszyły na trasę, w pewnych odstępach czasowych. Na trasach przygotowanych było wiele zagadek umysłowych oraz gier i zabaw. Wszystkie konkurencje były punktowane, a nad prawidłowym i bezpiecznym przebiegiem podchodów czuwały panie sędziny:
T. Wrona, B. Szarska, R. Szydłowska, Z. Cieloszyk, J. Zaczyńska, D. Pelikan, R. Tubielewicz, I. Czekałowska i M. Dowhan oraz zarząd stowarzyszenia.
Na czele grup starszych stanęli kapitanowie K. Bogała, J. Błaszczak oraz K. Wiktorowicz. Około godz. 13:00, po przejściu wyznaczonych tras, uczestnicy podchodów, sędziowie i organizatorzy spotkali się na podsumowaniu imprezy na placu zabaw, przy budynku 74. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy a zwycięzcy medale: złote, srebrne lub brązowe. Jak zwykle, po naszych zbiorowych imprezach, także tym razem zakończyliśmy spotkanie bardzo smacznym posiłkiem, za przygotowanie, którego dziękujemy Państwu E.A. Marmurowiczom. Zarząd serdecznie dziękuje wszystkim osobom, które pomogły przygotować i przeprowadzić tegoroczne podchody oraz Monice i Maćkowi Adamczakom, którzy uwiecznili imprezę na zdjęciach. Z opinii uczestników wynika, że zabawa była udana i należy ją kontynuować w następnych latach.

Tekst: Jerzy Kardela  |  Data Newsa:27.07.2013r. | do góry

ciąg dalszy galerii »