NEWS - 27.04.2013

Coroczna akcja "sprzątanie Kęszycy Leśnej" wykonana po raz czwarty.

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   W dniu 27 kwietnia 2013 r., jak co roku na wiosnę mimo chłodu i przelotnych opadów deszczu sprzątaliśmy Kęszycę Leśną. Na zaproszenie do sprzątania w Kęszycy Leśnej przybyło około 20 osób, dorośli oraz dzieci z rodzinami, członkowie Stowarzyszenia i osoby niezrzeszone, ale nie obojętne na stan czystości naszej wioski. W tym roku praca była ułatwiona, ponieważ wcześniej swoje obowiązki wypełniła firma sprzątająca zbierając śmieci wzdłuż głównej drogi, plażę wysprzątała wcześniej Pani Renata Nowacka oraz wysprzątano okolice bramy wjazdowej, byłego przejazdu kolejowego i rampy przez Panią Niedźwiecką z bloku nr 14. Cała przybyła gromada podzieliła się na grupy do działania w różnych rejonach wioski. Wysprzątano okolice pomnika, główną drogę i pobocza aż do bloku 31, okolicę bloków 74 i 73 poprzez plac zabaw, garaże, drogę boczną koło hydroforni do „Orlika”. Posegregowane odpady w workach: papier, szkło i plastik zostały zebrane z całego terenu „działania” i przewiezione prywatnym transportem na główny plac wioski zwany placem defiladowym skąd zabrały je służby spółki Veolia S.A. Po zakończonej akcji, jak co roku uczestnicy sprzątania zasłużenie zostali zaproszeni na poczęstunek przez P. Elżbietę i Arkadiusza Marmurowiczów na pyszną grochówkę. Tegoroczne sprzątanie Kęszycy Leśnej pokazało, że z roku na rok śmieci jest coraz mniej, ale też służby odpowiedzialne za utrzymanie czystości bardziej są zaangażowane w swoją pracę. Wszyscy uczestnicy pracowali z poświęceniem i zaangażowaniem, za co w imieniu stowarzyszenia podziękował wszystkim prezes zarządu Jerzy Kardela. Ponieważ co roku nasza akcja sprzątania zbiega się z terminem nasadzania drzew w pobliskich lasach, organizowana z inicjatywy spółki „Werner – Janikowo”, spróbujemy w przyszłym roku uzgodnić różne terminy obu akcji.

Autor: Krzysztof Adamczak - Admin  |  Data Newsa:27.04.2013r. | do góry |