NEWS - 28.09.2019

"Dzień Grzyba" 2019.

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   Zgodnie z komunikatem na naszej stronie, w sobotę 28 września spotkaliśmy się w gronie naszych członków i sympatyków, na dorocznej imprezie integracyjnej tzw. "Dzień Grzyba". Jak zwykle miejscem spotkania było zacisze posesji gościnnych gospodarzy Beaty i Andrzeja Błaszczaków. Po blisko dwugodzinnych, udanych zbiorach grzybów, wszyscy uczestnicy skupili się na degustacji przygotowanych przysmaków – smalczyk, chlebek, barszczyk ukraiński oraz kiełbaska. Przysmaki własnoręcznie przygotowali nasi mistrzowie kuchni: Beata i Andrzej Błaszczak, Hania Chudzińska i Ania Chicun. Specjały były ekstra, trudno się było od nich oderwać. Początkowo sprzyjająca pogoda pozwoliła rozegrać jedną konkurencję: cięcie na czas piłą ręczną drewnianych bali. Niespodziewana, dwugodzinna ulewa i burza zmusiła zebranych, aby przenieść się na taras gospodarzy, pod zadaszenie. Tam też odbyło się kilka z przygotowanych konkurencji – wybór zwycięzcy w kategorii ilość i wielkość zebranych grzybów, wbijanie gwoździa w pień oraz przejście pod najniższą poprzeczką. Zwycięzcy zostali nagrodzeni. Wszyscy świetnie się bawili, również nasi goście – sołtys Andrzej Paszkowski z małżonką Weroniką oraz prezes OSP Jarek Ataman z żoną Marzeną.
Niestety warunki atmosferyczne skróciły imprezę. Odkujemy się za rok.
Już dziś zapraszamy.

Tekst: Jerzy Kardela  |  Data Newsa:28.09.2019r. | do góry