NEWS - 15.01.2017

Do tego dnia Kęszyca Leśna przygotowywała się już od września 2016r.

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   15 stycznia 2017r. całą Polskę rozgrzewała po raz 25 Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.
W Kęszycy Leśnej Orkiestra grała po raz piąty.
Po raz piąty obecni i byli mieszkańcy Kęszycy Leśnej oraz sąsiedzi z pobliskich miejscowości potwierdzili wspólną „grą” na rzecz WOŚP, że popierają cele i działania Jurka Owsiaka i jego otoczenia, oraz akceptują również formułę realizacji tego celu, jaką przyjęliśmy tu, w Kęszycy Leśnej. Z satysfakcją, więc informujemy, że w wyniku zbiórki pieniędzy i licytacji zebranych fantów kwota uzyskanych w tym dniu pieniędzy wyniosła 4.317,48 zł. Tyle nie zebraliśmy w żadnym poprzednim roku. Jak do tego doszło? Zgodnie z prawnymi regulacjami WOŚP w Kęszycy Leśnej powstał miejscowy sztab w osobach: Michał Chicun – szef sztabu, oraz upoważnieni do kwestowania wolontariusze: Beata Smolińska, Agnieszka Czekałowska i Mateusz Ataman. Sztab, działający pod patronatem Stowarzyszenia „Kęszyca Leśna Sobie i Sąsiadom”, został zarejestrowany w centrali WOŚP, otrzymał niezbędne do działania akcesoria: puszki, identyfikatory i plakaty reklamowe oraz przeprowadził całą akcję propagandowo – reklamową. Do współpracy w organizacji imprezy włączył się sołtys Andrzej Paszkowski, rada sołecka, miejscowa OSP z Prezesem Jarosławem Atamanem, członkowie naszego stowarzyszenia i wiele osób niezrzeszonych. W niedzielę, 15 stycznia 2017, już od godzin porannych ochotnicy przystąpili do zagospodarowania terenu pod organizację imprezy. W pobliżu „Orlika” został rozłożony duży namiot, czego dokonała grupa młodzieży, a wśród nich: bracia Przemek, Mateusz i Dawid Atamanowie, Sebastian Witt z braćmi, Denis Lehmann, Kuba Błaszczak, Roman Czekałowski, Daniel Kilinowski i inni. Swym doświadczeniem wspierali ich czynnie oldboje: sołtys Andrzej Paszkowski, Jerzy Ciborowski, Jarosław Ataman, Henryk Kopczyński, Krzysztof Adamczak, Mariusz Sztukiecki, Marek Czekałowski i prezesi naszego stowarzyszenia oraz wspierający nas, co roku oświetleniem Remigiusz Szyszkowski. Po godz. 13:00 pod namiotem rozśpiewały się „Kęszyczanki”. Słuchaczom ogromnie spodobały się nie tylko znane już piosenki, ale przede wszystkim nowe, skomponowane i napisane przez liderów zespołu. Nowe urządzenia wzmacniające, jakimi dysponuje zespół, wysłały na Kęszycę Leśną sygnały, że już...dzieje się. Od godz. 11.30 na boisku „Orlik” rozgrywały swój turniej amatorskie „piątki” piłkarskie. Turniej sędziowali nasi koledzy Marek Judek i Władysław Brzeszcz. Trzy pierwsze miejsca, uhonorowane pucharami, w kolejności zajęli „Ogisie” z Międzyrzecza, „Od i do” z Kęszycy Leśnej i „Lazar-team” z Międzyrzecza. Zarówno na zawodników jak i na wszystkich ofiarodawców czekały opodal ciepłe posiłki i napoje, pyszna zupa gulaszowa, dzieło p.p. Elżbiety i Arkadiusza Marmurowiczów, serwowana przez Małgosię Adamczak oraz kiełbaski z grilla w smakowitym wykonaniu Mariusza Sztukieckiego. Do końca imprezy było się, czym rozgrzać, tym bardziej, że Jędrek Marmurowicz na bieżąco dostarczał gorącą herbatę i kawę. Do konsumpcji upoważniały serduszka 25 WOŚP, wręczane przez kwestujących każdemu ofiarodawcy. Dla dzieci odbywała się loteria fantowa a po godz. 14:00 rozpoczął się punkt główny imprezy – licytacja. Do Beaty Błaszczak (znowu w swoim żywiole) dołączyły panie Barbara Szarska, Hanna Chudzińska i Karolina Dowhan. Z uwagi na to, że znaczne były ilości i wartości ofiarowanych na licytację darów i przedmiotów, za co gorąco dziękujemy wszystkim ofiarodawcom, zebraliśmy na rzecz WOŚP rekordową kwotę wsparcia. Licytacja była długa i burzliwa. Na zakończenie aukcji wylicytowany został tort (konsumpcja dla wszystkich), a po godz. 17.00 światełko do nieba zakończyło oficjalną część imprezy. Dziękujemy wszystkim, którzy przekazali na aukcję przedmioty do licytowania, wszystkim, którzy zasilili puszki kwestujących, wzięli udział w licytacji i wsparli finansowo nasze starania. Jeszcze raz wykazaliśmy razem, że dla spraw wielkich, dla jakich gra cała WOŚP potrafimy w Kęszycy Leśnej zagrać i zaśpiewać równie głośno.
Na koniec podziękowania dla kęszyckiej młodzieży, również tu niewymienionej, która wykonała wiele pracy na rzecz całej imprezy – „WIELKI SZACUN”

Tekst: Jerzy Kardela  |  Data Newsa:15.01.2017r. | do góry

ciąg dalszy galerii »