NEWS - 28.06.2010

Zebranie mieszkańców Kęszycy Leśnej.

Stowarzyszenie   Z inicjatywy Stowarzyszenia Kęszyca Leśna Sobie i Sąsiadom oraz Sołectwa Kęszyca Leśna w miejscowości odbyło się zebranie mieszkańców.

Zebranie zostało zorganizowane w związku z ogłoszonymi oficjalnie planami rozbudowy zakładu chemicznego w Kęszycy Leśnej. Informację mieszkańcy uzyskali z Obwieszczenia jakie ukazało się w czerwcu na stronie internetowej UMiG Międzyrzecz.
   Na podstawie wniosku inwestora "WERNER JANIKOWO" Sp. z o.o. z siedzibą w Gorzowie Wlkp. (sprawa nr WPP-III-73340/003/10) Burmistrz Międzyrzecza - Komisarz Rządowy Pan Marian Sierpatowski wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięcia polegającego na budowie budynku produkcyjno-magazynowego z linią do produkcji styropianu i płyt warstwowych w Kęszycy Leśnej.

Zebranie wiejskie rozpoczął Sołtys Pan Andrzej Paszkowski, na przewodniczącego zaproponował  Pana Jerzego Kardelę - członka Rady Sołeckiej. Wniosek został przyjęty przez zgromadzonych jednogłośnie.  Przewodniczący na wstępie powitał zebranych, szczególnie gorąco przedstawicieli władz. Ze szczebla wojewódzkiego w zebraniu udział wziął Dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Pan Grzegorz Dłubek. Szczebel powiatowy reprezentował wicestarosta Pan Remigiusz Lorenz. Z urzędu gminy przybyła wiceburmistrz Pani Ewa Batura.
  Na zebranie przybyli także przedstawiciele mieszkańców  Nietoperka i Kęszycy, zainteresowani planowanymi do poruszanymi w trakcie zebrania tematami. Przyjechali ponieważ dostrzegają problemy, łączące mieszkańców tych trzech miejscowości. Są one wspólnym ciężarem, z którym muszą się borykać od kilku lat.
  Przewodniczący po przedstawieniu Program zebrania, przystąpił do omówienia poszczególnych zagadnień.
Jako pierwszy temat przedstawiona została informacja na temat działań mających wpływ na środowisko Kęszycy Leśnej i okolic.
W drugim punkcie przedstawiono zebrane dokumenty i po kolei zostały one omówione oraz skomentowane. Przedstawiono między innymi:
- Decyzję Starosty Międzyrzeckiego z dnia 30.09.2004 roku;
- Protokóły kontroli WIOŚ;
- Protokóły pomiarów emisji;
- Działania mieszkańców przeciw emisji.

Po zapoznaniu się z dokumentami i zawartymi w nich informacjami rozpoczęła się dyskusja. Mieszkańcy wyrazili swoje wzburzenie po uzyskaniu informacji o próbach zastraszania mieszkańców Kęszycy Leśnej przez prawników działających w imieniu zakładu chemicznego.
W trakcie dyskusji przedstawiono wiele przykładów i faktów potwierdzających dużą uciążliwość zakładu i negatywne oddziaływanie pojazdów zaopatrujących firmę na lokalną drogę powiatową.
  Mieszkańcy Kęszycy Leśnej skarżyli się przedstawicielom władz na uciążliwość zakładu. Fakt ten potwierdzili także mieszkańcy oddalonej  o 3 km Kęszycy. Natomiast mieszkańcy Nietoperka zgłosili fakt rozpadania się ścian domów stojących przy drodze na wskutek drgań wywoływanych przez ciągniki siodłowe TIR. Skarżyli się także na to, że w nocy nie można spać, bo jadące pojazdy tak strasznie hałasują.
  W trakcie dyskusji wypracowane zostały postulaty i żądania do władz. Po zebraniu wszystkich wniosków poddano je pod głosowanie.
W trakcie głosowania nie było osób sprzeciwiających się przedstawionym propozycjom. Nikt też się nie wstrzymał. Jednomyślność podczas głosowania może świadczyć o dużym zdeterminowaniu mieszkańców. Zebrani podkreślali, że nie dadzą się ponownie zastraszyć, jak to było w 2005 roku.

Zobacz reportaże TVP Gorzów Wlkp.

<<< Reportaż nr 1 " Zapach "

<<< Reportaż nr 2 " Nietoperze "

<<< Nagranie Audio z zebrania  - ( fragmenty )

RESET - klik »
Międzyrzecz

Zebrane wnioski po podłączeniu do Protokółu Zebrania zostały  przesłane do poszczególnych szczebli władz rządowych jak i samorządowych.
    Pobierz dokument w formacie PDF - klik »

Otwórz dokument w formacie doc. - klik »

Zdeterminowani mieszkańcy.

Podczas zebrania widać było po wypowiedziach poszczególnych mieszkańców, że problem nie dotyczy tylko Kęszycy Leśnej. Okazuje się, że zakład chemiczny negatywnie oddziaływuje również na oddalone miejscowości: Kęszyca i Nietoperek. Wzburzeni mieszkańcy wymienionych miejscowości domagają się remontu drogi i poprawy bezpieczeństwa w poruszaniu się po niej.
  Na zakończenie zebrania padło z ust przedstawicieli władz samorządowych wiele zapewnień i deklaracji w sprawie poprawy istniejącego stanu zarówno w kwestii emisji gazów do atmosfery jak i poprawy stanu drogi.
Stowarzyszenie przez zebranych zostało zobowiązane do dalszego monitorowania poruszonych tematów i reprezentowania mieszkańców w tych trudnych sprawach. Jest to duże zobowiązanie.
   Najbliższe miesiące pokarzą na ile władze samorządowe konstruktywnie  zaangażują się w rozwiązanie nabrzmiałych społecznych problemów.

Czytaj także - klik »

Czytaj  - uciążliwe zapachy w Kęszycy Leśnej ....... więcej »
Czytaj  - Rozprawa dotycząca smrodu ....... więcej »

Kęszyca Leśna Kęszyca Leśna Kęszyca Leśna Kęszyca Leśna